Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Lesgeven over seksueel overdraagbare aandoeningen

Behalve hiv komen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) vrij veel voor bij jongeren. Praten over soa's en hiv blijft dus belangrijk.

Attitudes en vaardigheden

Werk niet alleen aan kennis over soa's, maar ook aan attitudes en vaardigheden. Onderhandelingsvaardigheden en correct condoomgebruik zijn bijvoorbeeld erg belangrijk.

Voor hiv gaat het niet alleen over besmettingsrisico's en preventie, maar ook over solidariteit en respect voor mensen met hiv. En ook over omgang met seropositieve kinderen op school.

Kinderen en hiv

In België werden er volgens recente cijfers van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid in 2014 241 kinderen en jongeren tussen 0 en 19 jaar medisch gevolgd of behandeld omwille van een hiv-besmetting. Gelukkig komen daar niet veel kinderen meer bij: de nieuwe antiretrovirale therapieën voorkomen dat seropositieve moeders hiv doorgeven aan hun ongeboren kind.

Cijfers over soa's

Vanaf 15 jaar worden jonge patiënten meegenomen in de overheidsstatistieken over soa's.

  • De meest voorkomende soa's bij jongeren van 15 tot 24 jaar zijn chlamydia en genitale wratten.
  • Syfilis en gonorroe komen vaak voor bij mannen die seks hebben met mannen.
  • Homojongens zijn een zeer kwetsbare groep voor hiv en andere soa's: 1 op de 20 homomannen heeft hiv en ook de andere soa's komen in het homomilieu veel voor.

Check de feiten en cijfers over soa's en hiv voor meer statistische gegevens.

Meer weten over soa's

Informatie over soa's vind je op Seksualiteit.be en in het handboek 'Relationele en seksuele vorming' (Deel 2, hoofdstuk 8). Levenmethiv.be is een website voor mensen met hiv en hun omgeving, er is ook een luik voor professionals.

 

Tips uitwisselen over seksuele vorming?

Deel je kennis via onze Facebook-groep. Je kan je collega's vragen stellen en zo tips uitwisselen!