Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Lesgeven over grenzen en weerbaarheid

Groep jongeren legt de handen op elkaar

Eén meisje op zeven en één jongen op veertien maakt ernstig seksueel misbruik mee tijdens de jeugd. En één jongere op vier krijgt te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag, dikwijls van een leeftijdsgenoot.

Werk aan grenzen en weerbaarheid

Daarom is het belangrijk dat er met jongeren rond grenzen en weerbaarheid wordt gewerkt. Bij dit thema werk je aan kennis, maar pak je ook attitudes en vaardigheden aan.

Mythes en feiten over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Over seksueel grensoverschrijdend gedrag bestaan nog heel veel misverstanden. Informeer je vooraf goed als je met jongeren over dit thema wil praten.

  • Stereotiepe ideeën over 'gepast' gedrag van meisjes en jongens bij seksueel contact spelen een belangrijke rol bij seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • Jongens worden dikwijls als verantwoordelijk gezien voor seksueel grensoverschrijdend gedrag, terwijl zij soms ook slachtoffer zijn.
  • Het is mogelijk dat een jongere in je groep al te maken kreeg met seksueel grensoverschrijdend gedrag.
  • Jongeren die geconfronteerd werden met seksueel grensoverschrijdend gedrag, hebben vaak moeite om ermee naar buiten te komen.
  • Bij grensoverschrijdend gedrag wordt de verantwoordelijkheid nog vaak bij het slachtoffer gelegd.
  • Jongeren krijgen in de meeste gevallen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag van een bekende.
  • Jongeren zijn niet alleen slachtoffer. Ze stellen ook zelf seksueel grensoverschrijdend gedrag tegenover andere jongeren.

Sensoa Vlaggensysteem

Het Sensoa Vlaggensysteem is een bekende methodiek om rond seksueel grensoverschrijdend gedrag te werken. Naar kinderen en jongeren, maar ook om beleid uit te bouwen.

Meer weten over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Meer informatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag vind je op Seksualiteit.be en in het handboek 'Relationele en seksuele vorming' (Deel 2, hoofdstuk 9).

Cijfers en onderzoeksgegevens over seksueel grensoverschrijdend gedrag van en tegenover jongeren vind je in deze feiten en cijfers.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt ook bij kinderen voor. Hoe werk je met hen rond grenzen en weerbaarheid?

Hoe praat je met jongeren over seks en grenzen? Hoe gebruik je de criteria uit het Sensoa Vlaggensysteem?

Tips uitwisselen over seksuele vorming?

Deel je kennis via onze Facebook-groep. Je kan je collega's vragen stellen en zo tips uitwisselen!