Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Relationele en seksuele vorming: handboek voor het secundair onderwijs

Leraars in gesprek

Relaties en seks, het zijn dé grote thema’s voor heel wat jongeren. Ook in de vakoverschrijdende eindtermen staan veel verwijzingen naar relationele en seksuele vorming. Maar hoe ga je er als leraar mee om in de klas en doorheen het curriculum?

Praktisch werkinstrument

Met dit handboek reikt Sensoa inhoudelijke en didactische handgrepen aan leraars aan die rond seksualiteit en relaties wensen te werken. Het Handboek Relationele en Seksuele Vorming (RSV) vormt het praktische werkinstrument voor leraars ASO, TSO, KSO en BSO uit het Secundair Onderwijs om het thema te behandelen in hun lessen. Ook de opbouw van een spiraalcurriculum komt aan bod.

Belang van RSV

Het 1e deel van het handboek onderbouwt het belang van relationele en seksuele vorming.

9 thema's

Het 2e deel vormt het inhoudelijke hart van het boek en gaat in 9 hoofdstukken dieper in op volgende thema's: seks en maatschappij, puberteit, relaties, seks en lichaam, geboorteregeling, gender, seksuele oriëntatie, soa's en hiv en seksueel grensoverschrijdend gedrag. Over elk thema vind je basisinfo leerlingen rond het thema nodig hebben en vele lees- en leertips. Nieuw is ook dat het handboek seksualiteit benadert vanuit de leefwereld van jongeren. Zo komen nieuwe media, diversiteit en jongens-meisjesverschillen uitgebreid aan bod.

Methodologie van RSV

Deel 3 vormt het methodologische luik van het handboek. Hoe bouw je een kwalitatieve RSV-les op, wat zijn de tips en tricks om les te geven, welke afspraken maak je met je groep, hoe ga je als leraar om met lastige vragen. Met lesprogramma's en een stappenplan kan de leraar meteen aan de slag…

Bekijk ook deze materialen

Handboek Relationele en seksuele vorming
Handleiding12-13 jaar, 14-15 jaar

Handboek voor het secundair onderwijs over relaties en seksualiteit bij jongeren.

Meer info