Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Relationele en seksuele vorming aan kinderen

Lerares met kinderen aan tafel

De kindertijd is een ideale periode voor relationele en seksuele vorming. Want hoe ouder kinderen worden, hoe meer ze zich richten op leeftijdsgenoten. Bij relationele en seksuele vorming in de kindertijd ligt de focus vooral op begeleiding en ondersteuning bij de seksuele ontwikkeling.

Maatwerk

Het is erg belangrijk om de inhoud aan te passen aan de leeftijd van je groep. Kinderen (6-12 jaar) hebben vooral vragen over verliefdheid, lichaam, puberteit en grenzen. Geef gerichte informatie en organiseer groepsgesprekken. 

Materiaal en methodieken

Om relationele en seksuele vorming voor kinderen uit te werken zijn er verschillende materialen beschikbaar. Er zijn lespakketten, spelmaterialen, en beeldmateriaal zoals prentenboeken. Je kan ook de 'k Zag 2 Beren Tentoonstelling bezoeken. Hou bij de selectie van de materialen rekening met de thema's en doelstellingen die je aan bod wil laten komen. De Leermiddelenbank van Sensoa bevat hiervoor een aangepaste selectie materialen.

Aandachtspunten

  • Kinderen worden vaak geconfronteerd met informatie en/of beelden over seksualiteit. Maak gebruik van concrete aanleidingen voor de start van een gesprek of vorming.
  • Er kunnen grote verschillen bestaan tussen de ervaringen en vragen van kinderen. Die verschillen worden nog groter in de puberteit (start gemiddeld op 11 jaar).
  • Vertrek zoveel mogelijk van de vragen en ervaringen van de kinderen. Dit verhoogt de betrokkenheid en zorgt ervoor dat de vorming meer op hun maat verloopt.

Gerelateerde pagina's

Tips uitwisselen over seksuele vorming?

Deel je kennis via onze Facebook-groep. Je kan je collega's vragen stellen en zo tips uitwisselen!