Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Over Seksuelevorming.be

Om de seksuele gezondheid van jongeren te verbeteren ijvert Sensoa voor een kwaliteitsvolle relationele en seksuele vorming (RSV). Sensoa vertrekt daarbij vanuit een positieve en brede visie op seksualiteit. Kinderen en jongeren hebben recht op een gezonde seksuele ontwikkeling. Alle sectoren die met kinderen werken kunnen daaraan een bijdrage leveren. Door een kader te scheppen waarin kinderen zich seksueel kunnen ontplooien, maar waarin ook hun seksuele integriteit beschermd wordt.

Kennis delen met de doelgroep

Sensoa ijvert voor een kwaliteitsvolle seksuele vorming. Dat impliceert wetenschappelijke onderbouwing en een gedegen kennis van de doelgroepen intermediairs en jongeren zelf. Sensoa werkt samen met partners en andere organisaties en deelt kennis met professionals via vorming en materiaalontwikkeling.

Voor alle jongerenbegeleiders

Een digitaal informatieaanbod uitwerken is een geknipte manier om zoveel mogelijk leraars en jongerenbegeleiders te bereiken. Deze website is bedoeld voor professionals en vrijwilligers die jongerengroepen begeleiden: leraars, jongerenbegeleiders in de sectoren jeugdwerk, welzijn, jeugdzorg, sport. Verschillende aspecten van relationele en seksuele vorming komen aan bod: van theoretische onderbouwing en didactische informatie tot onmiddellijk bruikbare methodieken en lespakketten.

Seksuele vorming in theorie en praktijk

Bij 'Praten over seks' vind je wetenschappelijk onderbouwde doelstellingen en kwaliteitscriteria van relationele en seksuele vorming. En tips om een veilige sfeer te creëren en les te geven aan specifieke doelgroepen. 

'Thema's' geeft een overzicht van de topics die jongerenbegeleiders in seksuele vorming kunnen behandelen en van de leerdoelen per leeftijd. Deze thema's zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie.

In het luik 'Materiaal' vind je meer dan 1.000 voorlichtingsmaterialen en publicaties over RSV. Zoeken in het aanbod kan via leeftijd, setting en doelgroep. Om ervoor te zorgen dat fysieke materialen in alle provincies ontleenbaar zijn, werkt Sensoa samen met Ontleenpunten: ontleendiensten van andere organisaties die RSV-materiaal van Sensoa en partners willen uitlenen.  

Sensoa helpt professionals graag op weg om een beleidsvisie voor de organisatie uit te werken of om nieuwe materialen te leren gebruiken. In de rubriek 'Opleiding' vinden jongerenbegeleiders de kalender met het 'open' aanbod en een portfolio om een training in de eigen organisatie te kunnen samenstellen. Voor vorming aan jongeren of ouders verwijst Sensoa door naar organisaties die werken volgens dezelfde kwaliteitscriteria.

Bij 'Beleid' lees je over de samenhang tussen seksuele vorming en de beleidsvisie op seksualiteit en seksuele integriteit. Hoe werk je aan een breed kwaliteitsbeleid, hoe werk je aan preventie en hoe reageer je op een gecoördineerde manier op incidenten in je organisatie? De volledige handleiding daarover vind je in het Raamwerk Seksualiteit en Beleid

Op de campagnepagina van de 'Week van de Lentekriebels' vind je alles de jaarlijkse campagne: thema, doelstellingen en lestips.

Met de steun van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen.

Gerelateerde pagina's

Tips uitwisselen over seksuele vorming?

Deel je kennis via onze Facebook-groep. Je kan je collega's vragen stellen en zo tips uitwisselen!