Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Grensgevallen: gratis theater en workshops over jongeren, seksualiteit en grenzen

20/11/2018 - 13:00 tot 16:30

Hoe kan je lesgeven over seksualiteit en grenzen? Hoe praat je daarover met jongeren? Op deze gratis vormingsnamiddag stelt Stad Gent samen met Sensoa tips en lesmaterialen voor. 

We kijken eerst naar de voorstelling ‘Grensgevallen’ van O’Kontreir. Deze interactieve voorstelling legt jongeren een reeks seksuele situaties voor. Met hun smartphone en een voting systeem kunnen jongeren daarop reageren. O'Kontreir speelt de scènes uit de voorstelling en toont hoe jongeren reageerden tijdens de try-outs.

Na de voorstelling kan je één van de 5 workshops volgen en deelnemen aan een intervisiemoment.  

Bekijk het programma

13u - Welkom

13u30 - Start voorstelling 'Grensgevallen' jongeren beoordelen zelf herkenbare situaties

De interactieve voorstelling ‘Grensgevallen’ legt leerlingen een reeks herkenbare situaties voor in de vorm van korte theaterscènes. Aan de jongeren om aan te geven waar voor hen de grens ligt. 

Voor deze voorstelling vertaalde Theater O’Kontreir de kennis van Sensoa over seksueel grensoverschrijdend gedrag naar uit het leven gegrepen scènes.

14u30-15u - Koffiepauze

15u-16u30 - Kies één van de 5 workshops

Workshop 1: Materialen om rond grenzen aan de slag te gaan met jongeren

Hoe spreek je met jongeren over wensen en grenzen? Wat kan je al bespreken op welke leeftijd? In deze workshop bespreken we samen hoe je dat kan aanpakken en bekijken we de beste lesmaterialen. 

Workshop 2: Online weerbaarheid

Online flirten en daten, voor veel jongeren is het dagelijkse kost. Via sociale media verkennen ze seks en relaties. Maar met verleidelijke berichtjes en foto’s kan het foutlopen. Wanneer is sexting grensoverschrijdend en hoe pak je zo'n situaties aan? We passen het Sensoa Vlaggensysteem toe op situaties met nieuwe media. 

Workshop 3: Individuele gesprekken over seks

Als zorgprofessional (CLB-medewerker, zorgleerkracht, leerlingenbegeleider) moet je kunnen praten over seksualiteit of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hoe voer je dit soort individuele gesprekken? In deze workshop formuleren we een stappenmodel en tips & tricks om de drempel te verlagen. 

Workshop 4: Bouw een beleid rond relaties en seksualiteit

Jongeren tasten af wat kan en niet kan. Hoe ga je daar als team mee om? Wat laat je toe en wat niet? In deze workshop bekijken we hoe je het beleid van je organisatie in kaart brengt. En met welke instrumenten je een proactief beleid rond seksualiteit kan uitwerken. 

Workshop 5: Cultuursensitief werken rond grenzen

Diversiteit is de norm. Dat zorgt er ook voor dat jongeren met soms zeer verschillende culturele referentiekaders in een groep zitten en er soms taalbarrières zijn. Hoe zoek je de gelijkenissen tussen jongeren met een diverse achtergrond? 

16u30-17u30 – Intervisie: samen situaties bespreken

Een gepast antwoord vinden op elke seksuele situatie? Niet evident voor jou als begeleider. Daarom kan je na de workshops nog deze intervisie volgen. Samen zoeken we naar de gepaste aanpak van een situatie die je zelf kan aanleveren.

We vragen dat je op voorhand een casus doorstuurt naar vorming [at] sensoa.be. Opgelet: vermeld geen namen van personen die bij deze casus betrokken zijn. Deze informatie wordt alleen gebruikt ter voorbereiding van dit intervisiemoment. 

Doelgroep
Leraars 2e en 3e graad secundair en andere jongerenbegeleiders
Adres
Dienstencentrum Ledeberg, Ledebergplein 309050 GentBekijk op kaart
Organisator
Stad Gent in samenwerking met Sensoa
Begeleiding
Bart Vandenbussche, Leen De Schutter en andere medewerkers van Sensoa
Contactpersoon
diete.glas@stad.gent

Inschrijven

Prijs: gratisVia email: diete.glas@stad.gent

Deze Vorming kadert in het project "Grensgevallen: theater en lesmateriaal over seksualiteit en grenzen".