Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Grensgevallen: een interactieve theatersessie over seksualiteit en grenzen - voorstelling in Mechelen

06/06/2018 - 13:00 tot 16:30

Nee is nee, ja is ja. Het lijkt zo eenvoudig en in principe is het dat ook. Maar als de hele #Metoo-beweging ons iets geleerd heeft, is het dat er over seksuele grenzen nog heel wat te zeggen valt. Groepsdruk, graag gezien willen worden, schrik voor afwijzing, onzekerheid, foutieve beeldvorming door gender-clichés …

Jongeren beoordelen zelf herkenbare situaties

De interactieve voorstelling ‘Grensgevallen’ legt leerlingen een reeks herkenbare situaties voor in de vorm van korte theaterscènes. Aan de jongeren om aan te geven waar voor hen de grens ligt. 

Voor deze voorstelling vertaalde Theater O’Kontreir de kennis van Sensoa over seksueel grensoverschrijdend gedrag naar uit het leven gegrepen scènes.

Kom als eerste kijken naar deze speciale sessie voor leraren! En neem daarna deel aan één van de 2 workshops. Schrijf me in.

Programma: theater en workshops

13u - Welkom

13u30 - Start voorstelling 'Grensgevallen'

14u30-15u - Pauze

15u-16u30 - Keuze uit 2 workshops

Workshop 1: Vlaggensysteem onderwijs: pedagogisch reageren op situaties

In deze workshop ligt de focus op het gebruik van Sensoa Vlaggensysteem in het onderwijs. Hoe kan je seksueel gedrag in een onderwijscontext inschatten? Hoe reageer je op een opbouwende manier, zodat jongeren uit een situatie kunnen leren?

We bespreken de criteria om seksueel gedrag in te schatten. En als zich een situatie voordoet, hoe reageer je dan op dat moment? En wat betekent dit voorval voor je schoolbeleid op langere termijn?

Workshop 2: Materialen om rond grenzen aan de slag te gaan met jongeren

Hoe spreek je met de jongeren zelf over wensen en grenzen? In deze workshop bespreken we samen hoe je dat kan aanpakken en bekijken we de beste lesmaterialen. Welke accenten leg je in jouw relationele en seksuele vorming over grenzen? Hoe leer je jongeren inschatten welk gedrag oké is en welk niet? En welk lesmateriaal gebruik je om online situaties te bespreken? 

Extra voorstelling in Hamme op 30 mei 2018

Wegens de grote vraag komt er een extra voorstelling zonder workshops op 30 mei van 20u tot 21u30 in Hamme, Rota-theater. Schrijf je in. 

Doelgroep
Leraars 2e en 3e graad secundair en andere jongerenbegeleiders
Adres
Stadsschouwburg, Keizerstraat 32800 MechelenBekijk op kaart
Organisator
Sensoa en Theatergezelschap O'Kontreir
Begeleiding
Bart Vandenbussche (Sensoa)Karen De Wilde (Sensoa)
Contactpersoon
mattias@okontreir.be

Inschrijven

Prijs: gratisOnline inschrijven

Deze Vorming kadert in het project "Grensgevallen: theater en lesmateriaal over seksualiteit en grenzen".