Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Organisaties die relationele en seksuele vorming geven aan jongeren

JongerenindeKlas

Zoek je een externe organisatie of lesgever om relationele en seksuele vorming te geven aan je leerlingen? Er bestaan organisaties met een kwaliteitsvol aanbod dat aansluit bij de ontwikkelingsdoelen en eindtermen van het onderwijs. 

Partners met een kwaliteitsvol aanbod

  • De organisaties in deze lijst voldoen ook aan de kwaliteitscriteria voor relationele en seksuele vorming.
  • Sensoa is echter niet verantwoordelijk voor elke vormingssessie afzonderlijk. Heb je vragen of bedenkingen bij een vorming die één van deze organisaties gaf? Contacteer dan de organisatie in kwestie.
  • Lees ook de Handvatten voor scholen voor de samenwerking met externe organisaties op het vlak van gezondheidsbeleid van het Departement Onderwijs. 
  • Heb je zelf een aanbod en wil je in deze lijst opgenomen worden? Stuur dan een mail naar vorming [at] sensoa.be.

Centra Algemeen Welzijnswerk

Bij een CAW kan je terecht met allerlei problemen en vragen. Over geld, werk, wonen, maar ook over seksualiteit en relaties. Een aantal CAW's hebben een vormingsaanbod voor jongeren, ouders of professionals. In deze lijst vind je alle CAW's waarmee Sensoa samenwerkt.

Caw.be

Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding Brugge

CGSO Brugge geeft vorming rond thema's zoals veilig vrijen, relaties, holebiseksualiteit, transgender, weerbaarheid, anticonceptie, zwangerschap, soa' en hiv. Ze hebben zowel een aanbod naar leerlingen kleuter-, basis- en secundair onderwijs als naar intermediairs.

Cgsobrugge.be

Ella

Ella vzw is een expertise- en kenniscentrum voor gender en etniciteit en zet zich in voor de bevordering van het emancipatie- en participatieproces van meisjes en vrouwen uit etnisch-culturele minderheids (ECM) groepen in Brussel en Vlaanderen. Ella biedt info bij vragen over gender- en etniciteitsthema's, organiseert vorming, lezingen en training voor jongeren en intermediairs.

Elllavzw.be

Fara

Fara werkt als expertisecentrum rond ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap, abortus en prenatale diagnose. Fara heeft een werking voor tienerzwangeren en tienerouders. Professionals uit het brede werkveld van onderwijs, zorg en gezondheid kunnen hier terecht voor een vormingsaanbod. 

Faranet.be

Internetvaardig

Filip Bourgeois is mediacoach. Hij geeft presentaties voor kinderen, jongeren en volwassenen over het verstandig omgaan met internet.

Je kan kiezen uit 8 thema's: grenzen en afspraken, online informatie en communicatie, digitaal pesten, online privacy, je reputatie en imago, online seksualiteit, veilig internet en ICT en mediawijsheid. 

Internetvaardig.be

Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen 

Kinderwens vzw werkt als expertisenetwerk rond relaties, seksualiteit en kinderwens. Kinderwens vzw geeft seksuele voorlichting en informatie over voortplanting aan jongeren. Ze maakten een lespakket over seksuele en reproductieve voorlichting dat werd goedgekeurd door Sensoa.

Kinderwens.org

Pimento

Pimento is sinds januari 2018 de nieuwe naam van Jong & Van Zin. Pimento versterkt kinderen, jongeren en hun begeleiders in thema’s die de leefwereld van kinderen en jongeren bepalen, waaronder relaties en seksualiteit. Dankzij het aanbod vormingen, educatief materiaal, (beleids)trajecten en eigen onderzoek maak je pittige onderwerpen op een positieve manier bespreekbaar. 

Pimento.be

Rosa vzw

RoSa vzw - Expertisecentrum gelijke kansen m/v biedt vorming aan voor kinderen en jongeren in klasverband, in de jeugdbeweging, enz. Ze geven vorming over gender en gaan bijvoorbeeld in op de impact van schoonheidsidealen op jongens en meisjes. Voor meer informatie over dit aanbod: info [at] rosadoc.be.

Rosa vzw 

Wel Jong Niet Hetero

WJNH is het samenwerkingsverband voor holebi- en transjongeren in Vlaanderen en Brussel. Ze hebben een vormingsaanbod voor vrijwilligers in het jeugdwerk en holebi- en transverenigingen. Je kan hen contacteren voor een workshop over gender- en seksuele diversiteit op school.

Weljongniethetero.be

Çavaria

Çavaria geeft vorming over gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs aan onderwijsprofessionals en studenten van lerarenopleidingen. Ze geven geen vorming aan jongeren zelf, maar ontwikkelen wel materialen waarmee leraren zelf het onderwerp in de klas kunnen brengen. Meer info op Schooluitdekast.be en via onderwijs [at] cavaria.be.

Tips uitwisselen over seksuele vorming?

Deel je kennis via onze Facebook-groep. Je kan je collega's vragen stellen en zo tips uitwisselen!