Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Organisaties die relationele en seksuele vorming geven aan jongeren

JongerenindeKlas

Zoek je een externe organisatie of lesgever om relationele en seksuele vorming te geven aan je leerlingen? Er bestaan organisaties met een kwaliteitsvol aanbod dat aansluit bij de ontwikkelingsdoelen en eindtermen van het onderwijs. 

Partners met een kwaliteitsvol aanbod

De organisaties in deze lijst voldoen ook aan de kwaliteitscriteria voor relationele en seksuele vorming. Lees ook de Handvatten voor scholen voor de samenwerking met externe organisaties op het vlak van gezondheidsbeleid van het Departement Onderwijs. 

Heb je zelf een aanbod en wil je in deze lijst opgenomen worden? Stuur dan een mail naar vorming [at] sensoa.be.

Çavaria

Çavaria is de koepel van de Vlaamse en Brusselse homo-lesbische groepen, en geeft vorming in het onderwijs om het holebi- en transgenderthema bespreekbaar te maken in de klas en binnen de school.

Çavaria.be

Centra Algemeen Welzijnswerk

Bij een CAW kan je terecht met allerlei problemen en vragen. Over geld, werk, wonen, maar ook over seksualiteit en relaties. Een aantal CAW's hebben een vormingsaanbod voor jongeren, ouders of professionals. In deze lijst vind je alle CAW's waarmee Sensoa samenwerkt.

Caw.be

Centrum voor Geboorteregeling en Seksuele Opvoeding Brugge

CGSO Brugge geeft vorming rond thema's zoals veilig vrijen, relaties, holebiseksualiteit, transgender, weerbaarheid, anticonceptie, zwangerschap, soa' en hiv. Ze hebben zowel een aanbod naar leerlingen kleuter-, basis- en secundair onderwijs als naar intermediairs.

Cgsobrugge.be

Ella

Ella vzw is een expertise- en kenniscentrum voor gender en etniciteit en zet zich in voor de bevordering van het emancipatie- en participatieproces van meisjes en vrouwen uit etnisch-culturele minderheids (ECM) groepen in Brussel en Vlaanderen. Ella biedt info bij vragen over gender- en etniciteitsthema's, organiseert vorming, lezingen en training voor jongeren en intermediairs.

Elllavzw.be

Fara

Fara werkt als expertisecentrum rond ongeplande zwangerschap, tienerzwangerschap, abortus en prenatale diagnose. Fara heeft een werking voor tienerzwangeren en tienerouders. Professionals uit het brede werkveld van onderwijs, zorg en gezondheid kunnen hier terecht voor een vormingsaanbod. 

Faranet.be

Internetvaardig

Filip Bourgeois is mediacoach. Hij geeft presentaties voor kinderen, jongeren en volwassenen over het verstandig omgaan met internet.

Je kan kiezen uit 8 thema's: grenzen en afspraken, online informatie en communicatie, digitaal pesten, online privacy, je reputatie en imago, online seksualiteit, veilig internet en ICT en mediawijsheid. 

Internetvaardig.be

Jong & Van Zin

Jong & Van Zin biedt kinderen, jongeren en hun begeleiders expertise over onder andere relaties en seksualiteit. De organisatie maakt informatieve publicaties en educatieve materialen, begeleidt beleidstrajecten en geeft ervaringsgerichte vormingen aan kinderen, jongeren en hun intermediairs.

Jongenvanzin.be

Rosa vzw

RoSa vzw - Expertisecentrum gelijke kansen m/v biedt vorming aan voor kinderen en jongeren in klasverband, in de jeugdbeweging, enz. Ze geven vorming over gender en gaan bijvoorbeeld in op de impact van schoonheidsidealen op jongens en meisjes. Voor meer informatie over dit aanbod: info [at] rosadoc.be.

Rosa vzw 

Wel Jong Niet Hetero

WJNH is de jeugdbewegingskoepel voor holebi-jongeren in Vlaanderen en Brusssel. Ze hebben een vormingsaanbod voor de holebiverenigingen en vrijwilligers in het jeugdwerk. Via hen kan je holebi-jongerenverenigingen contacteren die een getuigenis op school kunnen verzorgen.

Weljongniethetero.be

Tips uitwisselen over seksuele vorming?

Deel je kennis via onze Facebook-groep. Je kan je collega's vragen stellen en zo tips uitwisselen!