Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Sensoa introduceert Vlaggensysteem in Suriname

19/11/2017 - 19:03

Sensoa-trainer Karen ging naar Paramaribo (Suriname) om lokale trainers met het Sensoa Vlaggensysteem te leren werken. Op vraag van de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelingssamenwerking en Technische Bijstand (VVOB).

Training of trainers over seksueel grensoverschrijdend gedrag

De opdracht: de trainers opleiden die vanaf eind 2017 met de leraren zullen gaan werken. Zij gaan in 10 pilootscholen de leraren een training geven over

  • probleemgedrag algemeen;
  • gender based violence;
  • seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Voor die laatste training heeft Karen 10 trainers een ‘Training of Trainers’ gegeven.

iGROW investeert in veilige scholen

De vraag van VVOB kadert in hun project iGROW, een project dat investeert in veilige scholen in Suriname. Het iGROWproject richt zich via verschillende deelprojecten naar schoolleiders, leraren, leerlingen en ouders van het Lager Beroeps Onderwijs (LBO). 

Het verblijf en de opdracht in Suriname zijn een hele ervaring geworden. De opdracht begon met een introductiesessie over het Vlaggensysteem voor de lokale medewerkers van VVOB en enkele mensen van het ministerie voor Onderwijs. Na afloop was iedereen enthousiast en kreeg VVOB de toestemming van het ministerie om het Vlaggensysteem te introduceren.

‘Het Vlaggensysteem heeft mij aan het denken gezet’

In de eigenlijke training legden de deelnemers verbazingwekkend snel een hele evolutie af, van een afwijzende en strenge houding tegenover seksueel (grensoverschrijdend) gedrag naar het op een correcte wijze werken met het systeem. Verschillende deelnemers gaven na dag één al aan dat het Vlaggensysteem hen aan het denken heeft gezet. Na afloop was de hele groep enthousiast en naar eigen zeggen in staat om – mits ondersteuning vanuit VVOB- zelf de training te geven.

Het Vlaggensysteem is bij de medewerkers van VVOB en iGROW dus goed geland en kan nu geïntegreerd worden in hun lokale trainingen. Wordt vervolgd!

Meer informatie

Voor meer informatie over het zeer omvattende project lees ‘igrow-project investeert in veilige scholen’ op de site van het VVOB. 

Lees meer over het Sensoa Vlaggensysteem op Vlaggensysteem.be