Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Nederlandse jongeren zetten (alleen) de eerste stappen via chat

Week van de lentekriebels

23/06/2017 - 16:57
Onlline-daten

Online media hebben hun weerslag op de relationele en seksuele ontwikkeling van Nederlandse jongeren. Een deel van de jongeren gebruikt online media om iemand te ontmoeten voor seks of een relatie. Dat blijkt uit het recente onderzoek ‘Seks onder je 25e’. 

Iemand ontmoeten via online media

Online media spelen anno 2017 een grote rol in het leven van Nederlandse jongeren. En ze hebben ook hun weerslag op de relationele en seksuele ontwikkeling. Een deel van de jongeren gebruikt online media om iemand te ontmoeten voor seks of een relatie. Eén op de zes jongeren ontmoette de laatste sekspartner via online media (meestal een datingapp, zoals Tinder). Een derde van de totale groep jongeren gebruikte in de afgelopen 6 maanden een datingapp. 

Een afspraakje via een datingapp

Een veel kleiner deel (9% van de jongens en 7% van de meisjes) maakte in diezelfde periode een afspraakje via een datingapp en een nog kleiner deel (5% van de jongens en 4% van de meisjes) had in die periode seks met iemand die ze via een datingapp leerden kennen. Onder seksueel ervaren jongeren is dat respectievelijk 12% en 8%. 

Communiceren binnen relaties: alleen de eerste stappen via chat

Binnen relaties worden online media veelvuldig gebruikt om met elkaar te communiceren, hoewel jongeren de meeste gesprekken nog steeds makkelijker vinden ‘in real life’ dan in een chat.

Alleen de eerste stappen in een relatie (laten weten dat je iemand leuk vindt of een afspraak maken voor een date) vinden jongeren makkelijker in een chat. Latere stappen (iemand beter leren kennen, zeggen wat je wel en niet fijn vindt op het gebied van seks en een relatie beëindigen) vinden ze makkelijker in real life

Meer over het onderzoek ‘Seks onder je 25e’

‘Seks onder je 25e’ 2017 is een grootschalig representatief onderzoek naar de seksuele gezondheid van jongeren van 12 tot 25 jaar in Nederland:

  • In 2005 deden bijna 5.000 jongeren voor de eerste keer mee aan een dergelijk onderzoek.
  • In 2012 waren dit bijna 8.000 jongeren.
  • In 2017 hebben 20.500 jongeren een digitale vragenlijst ingevuld met vragen over een breed scala van aan seksualiteit gerelateerde thema’s.

Bron en meer informatie

Bron: Belangrijkste conclusies Seks onder je 25e 2017, Rutgers/Soa Aids Nederland 2017

Meer informatie vind je op Seksonderje25e.nl