Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Nederlandse jongeren beginnen later aan seks

03/07/2017 - 21:32

De leeftijd waarop jongeren tussen de 12 en 25 jaar voor de eerste keer geslachtsgemeenschap hebben is flink gestegen. Waar in Nederland de gemiddelde leeftijd 17,1 jaar bedroeg in 2012, is de gemiddelde leeftijd in 2017 18,6 jaar. Dat geldt niet alleen voor seks, maar ook voor andere vormen van seksuele ervaringen, zoals bijvoorbeeld zoenen. Met het condoomgebruik is het wel slecht gesteld. Bijna de helft van de jongeren gebruikt geen condoom tijdens een onenightstand. Daarnaast laat bijna driekwart van de jongeren zich niet testen op soa’s als zij geen condoom gebruiken. Dat blijkt uit het grootschalige onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van Rutgers en Soa Aids Nederland. 

Zowel jongens als meisjes ervaren seksueel genot

Dat jongeren later beginnen is positief, want als zij vroeg beginnen met seks worden ze vaker gedwongen of overgehaald. Daarnaast is de geslachtsgemeenschap dan vaker onbeschermd. Ook een positieve uitkomst is dat zowel jongens (94%) als meisjes (90%) genieten van seks. In vergelijking met het vorige onderzoek van Rutgers en Soa Aids Nederland in 2012 is het aantal jongeren dat weleens gedwongen werd op seksueel gebied verminderd. Ook zijn uitspraken van jongeren die homoseksualiteit veroordelen gedaald. Het aantal jongeren dat aan sexting doet is daarentegen sterk gestegen ten opzichte van 2012. 

Onbeschermde onenightstands

Zorgwekkend is dat ruim 40% van de Nederlandse jongeren geen condoom gebruikt bij een onenightstand. Als jongeren daarbij stoppen met het gebruik van condooms, laat 75% van de jongens en 66% van de meisjes zich niet testen op soa’s. Meisjes lijken wel bewuster te kiezen voor passende anticonceptie. Hoewel de pil nog steeds de meest gebruikte methode is, is het gebruik ervan sterk afgenomen en het gebruik van het spiraaltje juist toegenomen.

Bron en meer informatie

Wil je meer informatie over dit onderzoek? Dat kan via www.seksonderje25e.nl

Bron: Seksonderje25e persbericht en infographics.