Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

De dokter Bea show op Ketnet: een voorlichtingsshow met medewerking van Sensoa

03/10/2017 - 20:04
De-dokter-Bea-showBron: VRT

De dokter Bea show - een nieuwe reeks op Ketnet vanaf 13 oktober - behandelt op een educatieve, wetenschappelijke en humoristische manier vragen over seksualiteit en puberteit van jonge tieners. De 12 afleveringen – elke vrijdag om 19u – brengen elke keer een thema rond lichaam, relaties en seksualiteit. Centraal in het programma staat dokter Bea (vertolkt door actrice Eva van Der Gucht). Sensoa werkte mee aan deze reeks en gaf inhoudelijk advies.

Seksuele voorlichting in de leefwereld van jonge tieners

De dokter Bea show is meer dan enkel seksuele voorlichting, het programma sluit aan bij de leefwereld van tieners. Zo zijn er afleveringen over het lichaam: penis, vagina, borsten. Maar ook thema’s zoals verliefdheid, kussen, puberteit, zelfbevrediging, homoseksualiteit, vrijen en de voortplanting. De show gaat ook in op actuele onderwerpen zoals de sociale media en het aangeven van grenzen.

Goede relationele en seksuele vorming helpt kinderen vooruit

Jonge tieners zitten vaak met specifieke vragen. Correcte informatie helpt hen vooruit. Goede relationele en seksuele vorming (RSV) maakt kinderen bewuster van de veranderingen die ze doormaken. Uit onderzoek blijkt dat goede seksuele vorming leidt tot meer verantwoord seksueel gedrag, minder seksueel geweld, minder soa's en minder ongeplande zwangerschappen. Bovendien zorgt RSV ervoor dat jongeren hun eerste geslachtsgemeenschap uitstellen en condooms en anticonceptie adequater gebruiken.

Online lespakketten

Voor leraars van het 5e en 6e leerjaar lager onderwijs ontwikkelde Sensoa ook online lespakketten: interactieve modules voor elk van de 12 thema’s. Er zitten zowel doe-vragen, kennistesten, attitudevragen, quizjes als groepswerkvormen in. Deze 12 lesmodules komen week na week beschikbaar op deze site. 

Vormingsaanbod over De dokter Bea show

Wil je graag aan de slag met de lespakketten maar weet je nog niet hoe? Schrijf je in voor een vorming! Je oefent met lesmateriaal en leert een RSV-programma samenstellen op basis van ontwikkelingsdoelen. Je leert informatie over seksualiteit en lichaam op een leeftijdsadequate manier geven en communiceren met ouders over deze lessen.

Meer informatie