Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

U bent hier

Dichtbijmijnbedshow lespakketten en quiz

Jongen blinddoekt vrouw

Seksualiteit en relaties, elke jongere is ermee bezig. Niet alleen in Vlaanderen, maar over de hele wereld.

Om met Vlaamse jongeren te praten over de seksuele gezondheid van jongeren in het Zuiden, kan je de lespakketten 'Dichtbijmijnbedshow' gebruiken. De reeks 'Dichtbijmijnbedshow' bevat 5 lespakketten die elk een thema behandelen en een quiz

Positieve insteek

Deze lespakketten sluiten aan bij lessen over wereldburgerschap en bij de lessen over 'Seksualiteit en samenleving'. Ze zijn vooral geschikt voor jongeren van 15 tot 18 jaar. De lespakketten vertrekken vanuit een positieve insteek. Vaak zijn de onzekerheden, verzuchtingen en dromen van jongeren dezelfde. Dat boeit jongeren veel meer dan de mogelijke verschillen. 

Of zoals een leerling het verwoordde: 'Ik vind dat er meer lessen zo moeten zijn, het was informatief maar toch niet saai. Het was interessant om te zien hoe het er bij jongeren in andere landen aan toegaat'.

Quiz over jongeren, seks en relaties in het Zuiden

Deze Dichtbijmijnbedshow' quiz kan je downloaden om te spelen met je klas.

Filmpjes over jongeren, seks en relaties in het Zuiden

Bij de lespakketten horen ook filmpjes over jongeren en seksualiteit in Afrika, Latijns-Amerika, de Verenigde Staten, Azië en Europa. 

Lespakketten binnenkort beschikbaar

De website 'Dichtbijmijnbedshow.be' is niet meer online, maar je kan de lespakketten en factsheets binnenkort hier downloaden. De 'Dichtbijmijnbedshow' quiz blijft beschikbaar. 

Lespakket seksuele rechten in het Zuiden

Dit lespakket bevat oefeningen om les te geven over seksuele rechten. De leerlingen leren wat seksuele rechten precies zijn en hoe je die op reële situaties toepast.

Lespakket relaties in het Zuiden

Dit lespakket is één groot 'Reis rond de wonderlijke wereld der relaties' spel. De leerlingen gaan op wereldreis en moeten per continent vragen beantwoorden over relaties, homoseksualiteit, huwelijkstradities enzovoort. Zo leren jongeren verschillende gebruiken en attitudes rond seks en relaties kennen.

Lespakket hiv en soa's in het Zuiden

Dit lespakket gaat over hiv en soa's: basisfeiten, jongeren met hiv, stigma en discriminatie, behandeling, aidsweeskinderen.

Lespakket gezinsplanning in het Zuiden

Dit lespakket gaat over moedersterfte, tienerzwangerschappen (met ook aandacht voor tienervaders) en abortus.

Lespakket seksueel geweld in het Zuiden

Dit lespakket bestaat uit verschillende oefeningen rond het minder makkelijke thema seksueel geweld. Met welke problemen worden jongeren geconfronteerd? Wat mag en wat niet? Wat zijn de juridische bepalingen rond seksueel grensoverschrijdend gedrag?

'Dichtbijmijnbedshow' in de eindtermen

Deze lespakketten komen tegemoet aan verschillende vakoverschrijdende eindtermen voor het secundair onderwijs. Bekijk welke

Bekijk ook deze materialen

Screenshot website Dichtbijmijnbedshow.be
Spelmateriaal14-15 jaar, 16-17 jaar

Interactieve quiz rond seksuele gezondheid in het Zuiden.

Meer info
Seks en maatschappij
Audiovisueel materiaal12-13 jaar, 14-15 jaar, 16-17 jaar, 18-25 jaar

YouTube afspeellijst met filmpjes rond het thema seks en maatschappij.

Meer info